جلیلی: چرا برخی پروندههای فساد طولانی میشود؟ باید با جدیت این موارد را دنبال کرد تا هیچگاه مفسدی از مجازات فرار نکند سعید جلیلی گفت: در سالهایی بود که درآمد نفتی کشور بسیار بالا بود، اما به دلیل سوءمدیریت، بهرهبرداری حداکثری صورت نگرفت. اگر درآمد کاهش یابد، باید جلوی ریختوپاشها، فساد و حیفومیل را گرفت. چرا برخی پروندههای فساد طولانی میشود و تا پایان پیگیری نمیگردد؟ باید با جدیت این موارد را دنبال کرد تا هیچگاه مفسدی از مجازات فرار نکند.
مهر: عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: نهاد شکلگیری سپاه پاسداران بر مبنای تفکر و گفتمان انقلاب اسلامی است.
سعید جلیلی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و نماینده مقام معظم رهبری در شورای امنیت ملی، در سلسله جلسات حکمت سیاسی اسلام در قرآن در حوزه هنری، گفت: امروز روز تأسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است. شجره طیبهای که هر روز یک میوه میدهد. اگر نگاه عمیق به این شجره طیبه داشته باشیم، متوجه میشویم که از ویژگیهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که با انقلاب و با جمهوری اسلامی همزاد است، این است که این نهاد شکلگیریاش بر مبنای تفکر و گفتمان انقلاب اسلامی است.
سپاه توانست گفتمان انقلاب اسلامی را در عرصههای سیاسی به ظهور و بروز برساند
وی افزود: سپاه توانست گفتمان انقلاب اسلامی را در عرصههای سیاسی و به خصوص در دفاع مقدس به ظهور و بروز برساند و این بستر را ایجاد کند که نشان بدهد یک عمل صالح در عرصه مهمی مانند عرصه دفاعی چگونه میتواند آن تمایزات را نسبت به سایر مکاتب داشته باشد.
وی گفت: سپاه طی سالها برای کشورها و مردم منطقه الهامبخش بوده که چگونه میتوان با تفکر انقلاب اسلامی دفاع کرد و چگونه میتوان از آرمانهای خود پاسداری کرد.
جلیلی افزود: شهدای بزرگی در عرصه در دفاع مقدس وارد شدند که البته برخی از این عزیزان هم این توفیق را داشتند که بعد از دفاع مقدس، در عرصههای دیگر، در دفاع از حرم، در مبارزه با صهیونیست، توانستند همان رفتار را تجلی دهند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: شهید بزرگوار ما، شهید سلیمانی و عزیزان دیگری در این عرصه آمدند و این کار را در سالهای مقدس این گفتمان ادامه دادند و همینطور از کسانی هستند که کماکان این پرچم را با قدرت، با صلابت، در دست دارند.
وی اظهار کرد: عزیزمان جناب آقای سردار قاانی، فرمانده ما، از قدیم در عرصههای مختلف حضور داشتهاند و اکنون به افتخار، فرماندهی سپاه قدس را دارند و این فعالیت را انجام میدهند. اینها عزیزانی بودند که این حرکت، بهاصطلاح این گفتمان و این تفکر را توانستند بهعنوان حاملانی امین، حفظ کنند و این بسیار ارزشمند است.
جلیلی گفت: این جلسات ما بسیار اهمیت دارد که ابعاد آن را بتوانیم در عرصههای مختلف شکل بدهیم. مباحث مهم است. این را عرض کنم که حالا حتماً در کنار آن، برای ما امنیت بسیار ارزشمند است. انشاءالله باید آن را هم در اولویت قرار داد.
وی افزود: آن شجره طیبه است که انسان مینشیند با قوت، کار خود را ادامه بدهد، در عرصههای مختلف، در اقتصاد، در سیاست، در فرهنگ، آن شکل صحیحش را بتواند انشاءالله ظهور و بروز دهد.
رسانه باید بتواند ما را به طرف آنچه که صحیح است هدایت کند
مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به مسائل دهه ۵۰ اظهار کرد: در دهه ۴۰ و ۵۰ بزرگانی بودند که شبهات و مسائل و موضوعاتی را که با آن مواجه میشدند پاسخش را پیدا میکردند و در این خصوص قلم میزدند و به جامعه و مردم و دانشجویان و مردم آن زمان ارائه میکردند.
ویادامه داد: باید توجه داشته باشیم آن زمان امکان خیلی کمتر بوده ولی در هر چیزی که سوالات و شبهات به اصطلاح اعتقادی در بحثهای اقتصادی را همان زمان اندیشمندان ما پاسخگو بودند، لذا باید قدر مباحث جعفری را بدانیم که بسیار ارزشمند است.
عضو مجمع تشخیص نظام با اشاره به رسانهها در دنیای امروز ادامه داد: امروزه دنیای ارتباطات و رسانه است و علوم پیشرفت کرده است و وجود عرصههای ارتباطی جدید برای تبیین، بسیار مؤثر است و میتوان به خوبی از آنها استفاده کرد. هرچند همه سعی میکنند روایت اول را مطرح کنند.
وی عنوان کرد: البته دیگران هم تبیین را انجام میدهند و حتی در سایر کشورها هم به دنبال بیان نظرات خود هستند اما اگر ما از تبیین و رسانه صحبت میکنیم، دارای وجه تمایزی است، لذا رسانه باید بتواند کمک کرده، هدایت کند و ما را به طرف آنچه که صحیح است هدایت کند و ما را بتواند به سوی نور هدایت کند و ببرد.
دستگاه سیاست خارجی باید بتواند اصول کشور را به خوبی حفظ کرده و ارتقا دهد و آن را تقویت کند
نماینده مقام معظم رهبری در شورای امنیت ملی با اشاره به ترامپ و موضوع تعرفههای گمرکی خاطرنشان کرد: ملاحظه کردید ترامپ در خصوص تعرفهها بیانیه داد و رسماً اعلام کرد که ما تعرفه میبندیم، اما بقیه نباید تعرفه ببندند. این طبق تعبیر قرآن همان استکبار است که میگوید، چون من زورم بیشتر است و آمریکا هستم.
جلیلی ادامه داد: اینگونه نیست که جهاد تبیین جادهای صاف باشد، لذا اگر شما جهاد تبیین انجام دادید، دشمن اگر بتواند به صورت نرمافزاری با آن برخورد میکند و اگر به نتیجه نرسید به صورت سختافزاری برخورد میکند و اینگونه نیست که به راحتی حرف حق را بپذیرد. برای همین است که مشاهده میکنید [در غزه] ۵۰ هزار نفر را به راحتی میکشند.
جلیلی در خصوص گفتگوهای هستهای فعلی کشورمان با آمریکا، اظهار کرد: ما در سیاست خارجی یکی از بحثهای بسیار مهمی که در دنیا مطرح است، نه فقط در کشور ما بلکه در هر کشوری وجود دارد، این است که اصول، اهداف، منافع، حقوق و ارزشهایی دارد و بر آن اساس، وظیفه آن کشور، بهویژه دستگاه سیاست خارجی و حاکمیتی آن، این است که بتواند این اصول را خوب حفظ کرده و ارتقا دهد و آن را تقویت کند.
جلیلی تصریح کرد: این چیزی است که ما در کشور خود انتظار داریم و این باید دنبال شود. سوال من این است که اگر ما صحبت میکنیم از اینکه باید منافع خود را در صحنه جهانی به کار گیریم، این چگونه شکل میگیرد؟ شما با یکسری کشورها اختلافاتی دارید که این اختلافات نیز جدی است. خب، طبیعی است که اختلاف موجب برخی تقابلها شود و این تقابلها میتواند همان تهدیدهای شما باشد. همچنانکه با برخی کشورها اشتراکاتی دارید که این اشتراکات، زمینه همکاری را فراهم میکند.
وی افزود: این همکاریهاست که فرصتها را برای شما شکل میدهد. بحث من این است که اگر سوالی ناظر به آینده مطرح میشود و اگر ما آیندهای را انشاءالله پر از موفقیت برای کشور میخواهیم، جهت سیاست خارجی ما باید به گونهای باشد که بتوانیم فرصتها را به بهترین شکل استفاده کنیم و تهدیدها را به حداقل و انشاءالله به صفر برسانیم.
جلیلی اظهار کرد: این چیزی است که از لحاظ منطقی دنبال میشود. فرصتها در کجا پیش میآید؟ در اشتراکات. لذا شما باید بدانید در این دایره جهانی، در حدود ۲۰۰ کشوری که وجود دارد، اگر میخواهید برای آن منافع، حقوق، اصول و اهدافی که دارید، آنها را محقق کنید، باید بدانید فرصتهای شما کجاست.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام عنوان کرد: اینجا میخواهم به نکتهای توجه دهم. این یک جمله را مقام معظم رهبری در همین موضوع فرمودند که ایشان فرمودند، گفتگوهای مسقط یکی از دهها کار وزارت خارجه است. توجه بفرمائید این یعنی چه، لذا دستگاه سیاست خارجی باید توجه کنند چگونه دنبال میشود و چگونه بهاصطلاح تعریف میشود، اهداف و فرصتها چگونه برای آنها برنامهریزی میشود. اگر اینها به دست آید، هرچقدر شما در چنین عرصههایی فرصتهای خود را بیشتر کنید، به ابتکار خودتان، آنگاه میتوانید تهدیدها را کاهش دهید.
وی افزود: عرض من این است و خواهش من این است که در این تحلیل، دوستان توجه داشته باشند.
جلیلی تصریح کرد: در سایر مباحث هم موضوعات به همین صورت است. امسال رهبری فرمودند سرمایهگذاری برای تولید، با اتکا به مردم، لذا شما باید برنامه داشته باشید که من برای تولید در این عرصهها برنامه دارم. لذا اینها چیست؟ در چه نقطهای هستیم؟ چقدر جلو رفتهایم؟ چقدر بهاصطلاح توانستهایم این را جذب کنیم و مدیریت کنیم و دنبال کنیم؟
رفع یا خنثیسازی تحریمها، راه حل تقویت ارزش پول ملی
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به ارزش پول ملی خاطرنشان کرد: برای تقویت ارزش پول ملی، باید راهحلهایی در خصوص رفع یا خنثیسازی تحریمها ارائه شود. یکی از این راهکارها مربوط به داخل کشور است؛ بهویژه در زمینه حاکمیت ریال. در این حوزه باید مشخص شود گردش پول چگونه است، ایرادات کجاست، و چگونه میتوان آن را تقویت کرد تا در برابر ارز خارجی، پول ملی مقاومت بیشتری داشته باشد.
وی با اشاره مجدد در خصوص گفتگوهای جدید هستهای تصریح کرد: این مسائل باید با دقت بررسی شود، چرا که طی ده سال گذشته، بارها مباحثی در مقاطع مختلف مطرح شد که در نهایت نتایج ملموسی از آن حاصل نشد و ممکن است این روند تکرار شود. البته میتوان با استفاده از تجربه گذشته و پرهیز از اشتباهات، روند جدیدی را آغاز کرد. مقام معظم رهبری نیز فرمودند که اشتباهات گذشته در برجام نباید تکرار شود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بیان کرد: اقتصاد کشور نباید شرطی شود. اگر قرار است مذاکرهای شکل گیرد، باید با نگاه دقیق و در قالب منظومهای از اقدامات باشد. در کنار آن باید بررسی کرد که طرف مقابل، چه اختیاراتی دارد و چه اقداماتی میتواند انجام دهد. بهعنوان مثال، رئیسجمهور آمریکا دارای اختیارات اجرایی خاصی است، که در گذشته نیز براساس آن برخی تحریمها را موقتاً متوقف کرده بودند، اما بعدها دوباره اعمال شد.
وی تأکید کرد: سوال اینجاست که چرا حتی پس از تغییر دولت در آمریکا، همان چند دستور اجرایی مجدداً اجرا نشد؟ این در حالی است که رئیسجمهور میتوانست بهصورت مستقیم اقدام کند و نیازی به تأیید کنگره نبود.
جلیلی گفت: من به دوستان توصیه میکنم سخنان و اقدامات مقامات آمریکایی از جمله ترامپ را بهدقت رصد و تحلیل کنند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با معرفی سه کتاب که جدیداً منتشر شده است عنوان کرد: در همین زمینه، سه کتاب را معرفی میکنم که اخیراً درباره دولت ترامپ نوشته شدهاند. یکی خاطرات داماد او است، دیگری خاطرات مشاور امنیت ملی، و سومی نیز نوشته رئیس وقت سنتکام، مکنزی است. این منابع میتوانند دید خوبی نسبت به الگوهای تصمیمگیری طرف مقابل ارائه دهند.
وی اظهار داشت: این اسناد نشان میدهند که چطور افراد نزدیک به رئیسجمهور آمریکا، در خصوص مسائل ایران و منطقه تصمیمگیری کردهاند و چه نوع تفکری پشت سیاستگذاریهای آنها بوده است. اگر این اسناد را با دقت بخوانید، درک بهتری از رفتار آینده آنها خواهید داشت.
جلیلی خاطرنشان کرد: حال اگر ما از این تجربیات بهره نگیریم و ساختار تصمیمگیری طرف مقابل را نشناسیم، طبیعی است که دچار مشکلات و اشتباهات تکراری خواهیم شد. باید تحلیلهای دقیق داشته باشیم، و این فقط یک بخش ماجراست.
اتلاف منابع انرژی موجب آسیب جدی به اقتصاد کشور میشود
وی اشاره به موضوع مبارزه با فساد در ادامه افزود: مسئله فساد یکی از مباحث جدی کشور است که در انتخابات نیز بر آن تأکید کردم. باید سازوکاری شفاف برای مقابله با فساد تدوین شود. حتی اگر درآمد بالا رود یا پول وارد کشور شود، بدون انضباط مالی و ساختار درست، مشکلات مجدداً بروز میکند.
وی گفت: نمونه آن در سالهایی بود که درآمد نفتی کشور بسیار بالا بود، اما به دلیل سوءمدیریت، بهرهبرداری حداکثری صورت نگرفت. اگر درآمد کاهش یابد، باید جلوی ریختوپاشها، فساد و حیفومیل را گرفت. چرا برخی پروندههای فساد طولانی میشود و تا پایان پیگیری نمیگردد؟ باید با جدیت این موارد را دنبال کرد تا هیچگاه مفسدی از مجازات فرار نکند.
وی یادآور شد: در پرونده فساد ۳ هزار میلیاردی، رقم بالایی در آن زمان بود که در نهایت فرد متخلف مجازات شد و وجوه بازگردانده شد، اما کافی نیست. باید دید چه زمینههایی موجب بروز چنین فسادی میشود و اصلاح آنها ضروری است.
جلیلی بیان کرد: از ابتدای مجلس یازدهم، با ارسال نامهای به ریاست محترم مجلس، پیگیر برخی موضوعات مهم اقتصادی بودیم که خوشبختانه اخیراً به تصویب رسید. یکی از این موضوعات مربوط به اتلاف منابع انرژی، فرآوردههای نفتی و گازی بود. برآورد ما این است که سالانه حدود ۶۷ میلیارد دلار در این حوزهها از بین میرود.
وی تصریح کرد: این اتلاف منابع، موجب وارد آمدن آسیب جدی به اقتصاد کشور میشود. موضوع از تولید تا توزیع و مصرف فرآوردهها دارای مشکلات ساختاری است که برخی از آنها در قالب گزارشهایی بررسی و به دولت ارائه شد. در برنامه هفتم توسعه، این موضوع مطرح شده و انتظار میرود بهطور جدی پیگیری شود.
وی گفت: در مکاتبهای جدید با ریاست مجلس شورای اسلامی، بار دیگر این موضوع را مطرح کردیم تا مورد توجه قرار گیرد. دستگاهها باید اشراف کامل به موضوع داشته باشند تا مانع از اتلاف میلیاردها دلار منابع شوند. بهویژه در سالی که مقام معظم رهبری شعار «سرمایهگذاری برای تولید» را مطرح کردهاند.
جلیلی در پایان عنوان کرد: باید این سرمایهگذاریها با مشارکت مردم و با محوریت تولید شکل گیرد. متأسفانه گاه برخی ظرفیتها به دلیل عدم پیگیری یا جدی نگرفتن، زمینگیر میشوند. این اتفاقات نباید تنها یک استثنا تلقی شود، بلکه ممکن است در موارد متعدد دیگری نیز تکرار شود و مانع از جهش اقتصادی کشور شود.