بدنساز حرفهای پس از مصرف استروئید: در ۳۰ سالگی دچار نارسایی قلبی شدم / عمر من حداقل ۲۰ سال کوتاهتر شده جوئی فارل در ۳۰ سالگی دچار نارسایی قلبی شد و معتقد است مصرف استروئید عمر او را ۲۰ سال کوتاهتر خواهد کرد، اما «به دلیل حرفهاش» همچنان به مصرف داروهای پرورش عضلات ادامه میدهد.
جوئی فارل در ۳۰ سالگی دچار نارسایی قلبی شد و معتقد است مصرف استروئید عمر او را ۲۰ سال کوتاهتر خواهد کرد، اما «به دلیل حرفهاش» همچنان به مصرف داروهای پرورش عضلات ادامه میدهد.
این بدنساز حرفهای از هشدارهای مربوط به سلامت و اثرات و عوارض طولانیمدت استروئیدها به خوبی آگاه است، و هر چند قبول دارد که رفتارش «متناقض» است اما به دیگران هشدار میدهد که از الگوی او پیروی نکنند.
تام پاول، شرکتکننده سابق برنامه «لاو آیلند» که پس از مصرف استروئید ناچار به برداشتن بافت پستان خود شده است، میگوید مردم نباید «به هیچ وجه» از این مواد استفاده کنند.
یک استاد متخصص در زمینه سوءمصرف استروئیدها از تمام مراکز درمانی محلی خواسته نهایت تلاش خود را به کار بگیرند تا با مشکلی که از نظر او تبدیل به نگرانی روزافزون در زمینه سلامت عمومی شده، مقابله کنند.
آمار رسمی از تعداد افرادی که در بریتانیا از استروئیدهای آنابولیک استفاده میکنند وجود ندارد اما برآوردهای اخیر حدود ۵۰۰ هزار نفر است.
جوئی ابتدا در سن ۲۰ سالگی، هنگامی که وارد عرصه پرورش اندام شد، مصرف استروئیدها را شروع کرد و یک سال پس از آن شروع به تزریق آنها کرد.
اما به گفته این مرد ۳۱ ساله، ژانویه سال گذشته پزشکان پس از آزمایش خون و تشخیص نارسایی قلبی او کاملا حیرتزده شدند، چون بسیاری از پزشکان عمومی در زمینه عوارض استروئید تخصص ندارند.
جوئی میگوید: «نتیجه آزمایشها خیلی بد بود. میزان تروپونین که عامل ایجاد حمله قلبی است در بدن من به شدت بالا بود.»
جوئی میگوید پس از اسکن قلب، متخصصان درمانی تشخیص دادند که بر اثر استفاده از استروئید دچار کاردیومگالی (بزرگشدن عضله قلب) شدهام که باعث میشود قلب اتساع پیدا کند، ضعیف شود و نتواند به خوبی خون را به جریان بیندازد.
او میگوید: «قلبم ضعیف شده بود.»
«پزشکان با توجه به سن من نمیدانستند چه بگویند. این عارضهای است که به طور معمول در افراد ۷۵ ساله که سیگار میکشند و در تمام طول عمر خود الکل مصرف کردهاند مشاهده میشود.»
جوئی که در غرب ولز به دنیا آمده، فکر میکرد که دوران بدنسازی حرفهای او به سر رسیده است.
او میگوید: «پرورش اندام تمام زندگی من است. آن دوره برای من طاقتفرسا بود.»
۱۶ هفته بعد، برخلاف توصیه پزشکان، دوباره به مسابقات برگشت اما گفت که میزان مصرف استروئید را کمتر کرده است.
جوئی میگوید فقط دوز پایینی از تستوسترون مصرف میکند چون به دلیل استفاده از استروئید بدنش دیگر به طور طبیعی این هورمون را نمیسازد.
او میگوید که میخواهد به مردم درباره خطرات مصرف استروئیدها بدون آگاهی از عوارض آن هشدار دهد.
«خودم این تجربه را با مشکلات سلامتیام پشت سر گذاشتهام و حالا میخواهم دیگران را از مصرف بیملاحظه بازدارم.»
استروئید چیست و آیا مصرف آن غیرقانونی است؟
استروئیدهای آنابولیک، نوعی ماده مصنوعی مشابه هورمون مردانه تستوسترون هستند که در بریتانیا جزو مواد مخدر دسته سی محسوب میشوند و مصرف شخصی آنها قانونی است.
استروئیدها را فقط با تجویز پزشک میتوان از داروخانه تهیه کرد.
اما تهیه و فروش و دادن آن به دوستان غیرقانونی است و میتواند تا ۱۴ سال مجازات حبس داشته باشد.
کشف و ضبط استروئیدهای آنابولیک سال گذشته در بریتانیا ۲۶ درصد افزایش پیدا کرد و به بیش از ۹۹۵ دوز رسید که بیشتر در مرزها کشف شده است.
هیچ پژوهش یا دستورالعمل پزشکی رسمی برای کاهش خطرات مصرف استروئیدها وجود ندارد.
بهدلیل نبود راهنمای بالینی، برخی بدنسازان با ترکیبات مختلف آزمایش میکنند و توصیهها بهصورت تجربی میان مصرفکنندگان رد و بدل میشود.
این روشی است که پرورشاندامکارها به آن «دانش تجربی» میگویند، هرچند پشتوانه علمی تاییدشدهای ندارد.
جویی فارل پس از پیروزی در رقابتهای اتریش در تابستان گذشته، به یک بدنساز حرفهای تماموقت تبدیل شد.
جوئی میگوید: «بدنسازها کارهایی میکنند که هیچ پزشکی حتی تصورش را هم نمیکند. این مسیر بر پایه آزمون و خطا پیش میرود.»
مجموعه این تجربیات پزشکی بدون نظارت علمی، منجر به پیدایش موادی شده که به داروهای بهبوددهنده فرم و عملکرد معروف شدهاند.
«حداقل ۲۰ سال از عمرم کم شده است»
هرچند جوئی میگوید به دلیل حرفهاش هنوز استروئید تزریق میکند، اما ناراحتی قلبیاش باعث شده که در مورد عوارض استروئیدها هشیارانهتر برخورد کند. او قبول دارد که هر قدر احتیاط کند باز هم خطرات و عوارضی وجود دارد.
جوئی حالا بهطور منظم آزمایشهای خون و اسکن قلب انجام میدهد و سبک زندگی و رژیم غذاییاش را تغییر داده، اما میگوید: «کاملا آگاهم که تا هر سنی قرار بود عمر کنم، دستکم ۲۰ سال از آن کم کردهام.»
خطرات و عوارض مصرف استروئیدهای آنابولیک دامنه وسیعی از ناباروری و اختلال نعوظ تا اعتیاد و طاسی را دربرمیگیرد.
تام پاول، شرکتکننده سابق رقابتهای برنامه «لاو آیلند» (جزیره عشق) عوارض روانی مصرف استروئيدها را هم تجربه کرده است.
او که ۳۳ سال دارد و از حدود هشت سال پیش مصرف استروئیدها را شروع کرده بود، میگوید: «من افسرده و غمگین و عصبی شده بودم. دچار وحشت شبانه میشدم و شبها در خواب به شدت عرق میکردم.»
«دلم میخواست با همه بجنگم. مدام حالم در نوسان بود. گریه میکردم و خشمگین بودم. دلم میخواست با تمام دنیا بجنگم».
یکی دیگر از عوارض جانبی که تام تجربه کرده است بزرگ شدن پستانهایش بود.
پس از حضور در مجموعه پربیننده لاو آیلند در سال ۲۰۱۶ تام در ویدئوی زندهای که به اشتراک گذاشت مراحل جراحی برداشت بافت پستانش را پس از آنکه دردناک شده بود نشان داد.
تام که اهل پورتتالبوت ولز است میگوید: «من ۲۰ نفر را میشناسم که این جراحی را انجام دادهاند و خیلیها هم در فکر انجام آن هستند».
تام پاول میگوید او علاوه بر عوارض جانبی روانی مصرف استروئیدها دچار عوارض جسمی و ناچار به جراحی بافت اضافی پستان خود شده است
او میگوید حالا دوز استروئیدها را بهشدت کاهش داده و به دیگران درباره مصرف آنها هشدار میدهد.
او میگوید: «فکر نمیکنم به هیچ وجه مصرف آن به این عوارض میارزید.»
«اگر افراد از عوارض جانبی آن خبر داشته باشند بعید میدانم آن را مصرف کنند.»
«حالا وظیفه من است که از دیگران محافظت کنم»
جوئی میگوید: «اینکه من چنین تصمیمی گرفتهام، به این معنا نیست که شما هم باید همین اشتباه را تکرار کنید.»
او ادامه میدهد: «دوست دارید روبهروی دوربین بنشینید و از نارسایی قلبی حرف بزنید و بگویید که استروئید مصرف میکنید؟ قطعا نه.»
«شاید حالا وظیفه من این باشد که از دیگران محافظت کنم و نگذارم برای آنها هم همین اتفاق بیفتد.»
جوئی فارل تمرینات بدنی خود را با پشتکار ادامه میدهد و رژیم غذایی او هم به دقت برنامهریزی شده است تا برای شرکت در مسابقات آماده باشد
آمارهای رسمی نشان میدهد بیش از نیمی از ۲۰ هزار نفری که از مراکز تعویض سرنگ در ولز استفاده میکنند، مصرفکننده استروئید هستند.
پژوهش مشترک سازمان بهداشت عمومی ولز و دانشگاه بنگور نشان داد ۱۴ درصد از یکونیم میلیون مرد ساکن ولز استروئید مصرف کردهاند.
دکتر کریس سویل، تهیهکننده این پژوهش، میگوید: «ما هنوز درک دقیقی از عوارض و پیامدهای بلندمدت مصرف استروئیدها نداریم.»
یک کارشناس سوءمصرف مواد هم هشدار داده است که در ۲۰ سال گذشته، تقاضا و دسترسی به استروئیدها افزایش یافته و حالا اثرات طولانیمدت آن به یکی از نگرانیهای جدی سلامت عمومی تبدیل شده است.
جیم مکوی، استاد بازنشسته دانشگاه متروپولیتن منچستر، خواهان راهاندازی مراکز تخصصی منطقهای شده که پزشکان، داروسازان و برنامههای تعویض سرنگ را با متخصصان حوزه استروئیدها پیوند دهد تا به مصرفکنندگان برای کاهش تدریجی و قطع ایمن این مواد کمک کنند.
او میگوید: «بیشتر مصرفکنندگان با هیچگونه خدمات درمانی در ارتباط نیستند. گرچه تعداد زیادی از افراد از برنامههای تعویض سرنگ استفاده میکنند، اما هنوز هم اکثر مردم ترجیح میدهند به سراغ این خدمات نروند.»
مکوی تاکید میکند: «نباید با لحن دستوری و نصیحتگرانه وارد شد. باید شنونده بود، نگرانیهای آنها را جدی گرفت، اطلاعات علمی ارائه کرد و گفتوگویی باز و بدون قضاوت داشت.»
«تصمیم نهایی برای تغییر رفتار یا کاهش خطر، با خود فرد است. امید ما این است که انتخاب سالمتر را ترجیح بدهد.»
در ولز، دولت محلی تاکنون ۶۷ میلیون پوند برای خدمات مقابله با سوءمصرف مواد هزینه کرده، در حالی که دولت بریتانیا در اینباره اظهار نظری نکرده است.
دولت ولز همچنین اعلام کرده است که نیروهای خود را در زمینه شناسایی مسئولان مرتبط با استروئیدها و مقابله با آنها آموزش داده است.